Aantal inbraken in woning stijgt met 15 procent in 2010!

In 2010 is het aantal woning-inbraken flink gestegen. Kwamen er in 2008 nog 63.433 aangiftes binnen bij de politie, in 2010 zijn het er ruim 10.000 meer: een toename van 15 procent. Vorig jaar werd slechts 6 tot 7 procent van de inbraken opgelost. Een laag percentage: veel opgepakte inbrekers hebben tientallen inbraken op hun naam staan, maar worden er voor slechts één tot twee veroordeeld.

Het traditionele inbrekersseizoen, de zomer, begint bovendien weer. “Er komt weer een riskante tijd aan”, vertelt Harm van de Voorde, projectleider van het regionaal woninginbrakenteam Gooi en Vechtstreek. “Mensen laten hun huis lekker doorluchten als het lekker weer is, letten minder op, waardoor meer insluipers kun slag gaan slaan.” Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs bevestigt zijn voorspelling. “Het is gewoon een feit dat met lekker weer insluipers toeslaan.”

Looije noemt een verrassende oorzaak van het stijgende aantal inbraken het afgelopen jaar: “Betere beveiliging. Zo’n 25 procent van de aangiftes is voor poging tot inbraak. Omdat huizen beter beveiligd zijn, moet de inbreker nu soms wel drie pogingen doen, voordat hij ergens binnen komt. Hij wil toch spullen hebben.”

Hoe je je kunt beschermen lijkt een inkoppertje, maar toch: “Het is bewezen dat de kans op inbraak met zo’n 70 procent afneemt als je je hang- en sluitwerk op orde hebt. Daarnaast is het gevaarlijk om je deur niet op het nachtslot te doen. Inbrekers lopen soms uren door een wijk en voelen aan deuren. Als die van jou open is, ben je een gemakkelijke prooi.”
 
Nauta BV heeft een groot assortiment sloten, anti-inbraakstrips, dievenklauwen en veiligheidslampen om uw woning beter te beveiligen tegen inbraak!
 
Bron: Metro Nieuws, 1 april 2011