Bij zes op de tien fatale woningbranden geen rookmelder

In 2016 zijn er bij 41 fatale woningbranden 47 slachtoffers gevallen. Meer dan de helft van die woningbranden heeft plaatsgevonden in een appartement of flatgebouw. En bij ruim zes op de tien fatale branden was geen rookmelder aanwezig. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. De cijfers komen uit het Jaaroverzicht fatale woningbranden 2016 van de Brandweeracademie. Volgens dat jaaroverzicht vinden veruit de meeste fatale branden plaats op vrijdag (28 procent) en ontstaat de helft in de woonkamer.

Uit het rapport blijkt dat de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparaten. Dat kan variëren van de meterkast tot de waterkoker, maar volgens de verzekeraars veroorzaakt het opladen van apparatuur zoals smartphones en tablets steeds vaker een woningbrand. Het gebruik van goedkope imitatiestekkers in combinatie met oudere apparaten veroorzaakt sneller oververhitting.

Alleenstaanden
Veruit de meeste slachtoffers in 2016 zijn alleenstaanden (69 procent) en bijna driekwart is man. Iets meer dan de helft is 61 jaar of ouder en exact hetzelfde percentage (51 procent) is aangetroffen in een ruimte waarvan de deur bij aankomst van de brandweer openstond. Reden voor de brandwondenstichting om eerder dit najaar te waarschuwen (slaapkamer)deuren te sluiten voordat je gaat slapen. Gesloten deuren vertragen namelijk de rookverspreiding in huis en zorgen ervoor dat je meer tijd hebt om te vluchten.

De Brandweeracademie wil daarnaast benadrukken dat rookmelders hoorbaar en op de juiste plaatsen in een woning geïnstalleerd moeten zijn. Weliswaar blijkt in 70% van alle huizen een rookmelder te hangen, maar daarvan blijkt amper 45% goed te werken. Mensen vergeten vaak hun rookmelders met enige regelmaat te controleren en hebben het niet in de gaten wanneer de batterijen op zijn. Niet of slecht werkende rookmelders zullen bewoners niet tijdig alarmeren en vergroten daardoor de kans op slachtoffers.

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese EN 14604-keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht. 

Bekijk in onze webshop ons assortiment EN-14604 gekeurde rookmelders of lees hier meer over een van onze andere brandpreventieartikelen.