De inbreker wordt steeds innovatiever

Onlangs waarschuwde de kranten dat inbrekers, volgens de politie, steeds innovatiever worden.

Zo hebben ze een nieuw middel bedacht om te kijken of mensen thuis zijn. Ze plaatsen propjes papier tussen de deur en het kozijn om na te gaan of bewoners thuis zijn. De politie waarschuwt voor de komende vakantieperiode waarin veel Nederlanders op wintersport zijn.

Het markeren van huizen voor inbraak bestaat al heel lang, maar criminelen worden wel steeds slimmer. Zo gaat op Facebook het verhaal rond dat er 'gratis' sleutelhangers met chip erin gebruikt worden om na te gaan of mensen thuis zijn.

"Sommige verhalen zijn waar, andere volledig verzonnen. Maar simpele propjes papier of kleine takjes die tussen deur en deurpost geschoven worden, dat kwamen agenten in en rond Den Haag het afgelopen jaar in elk geval tegen", zegt Rinus van Ruitenburg, projectleider woninginbraken van de politie-eenheid Den Haag. "Het is niet altijd even makkelijk om een broodje aap van de werkelijkheid te onderscheiden. Maar deze methode kwamen we in het afgelopen jaar wel vaak tegen."

De truc met propjes werd onder meer toegepast bij een mislukte inbraak in Zoetermeer. Bij een woning zaten tussen de deurpost  en de voordeur stukjes wit papier. Bij dat adres mislukte de inbraak, maar bij de buren werd wel ingebroken. In de Haagse wijk Wateringse Veld markeerden inbrekers een woning met een takje tussen de deur en het kozijn. Dat werd opgemerkt door een surveillerende agent. De politie ging vervolgens onopvallend posten bij de woning, waarna drie inbrekers konden worden aangehouden.