Niet elke blusdeken geschikt voor blussen frituurbrand

Niet alle blusdekens blussen olie- en vetbranden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken dan ook goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Raadpleeg hiervoor de verkoper, leverancier of fabrikant.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een behoorlijk aantal brandblusdekens met normnummer EN 1869 onderzocht op het doven van frituurbranden. Het onderzoeksresultaat laat zien dat de meerderheid van de dekens niet voldoet aan één of meer aspecten van die norm. Vermelding van de norm (BS EN 1869) op de blusdeken is derhalve geen garantie dat de deken geheel aan de norm voldoet en geschikt is voor het blussen van frituurbranden.

VEBON onderschrijft de conclusie van de NVWA dat consumenten er van uit moeten kunnen gaan dat een blusdeken ook geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Blusdekens die dat niet kunnen zijn in principe geen veilige producten.
 
VEBON heeft inmiddels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gedaan ten einde te achterhalen welke blusdekens door de NVWA getest zijn. Het resultaat vindt u op frituurbrand.nl.
 
Wij zijn verheugd u te kunnen meedelen dat de Fito blusdeken KB-100 door de NVWA en VEBON volledig is goedgekeurd voor het blussen van olie- en vetbranden.