Politie waarschuwt voor vals geld

De politie waarschuwt ondernemers in de noordelijke provincies voor personen die betalen met valse biljetten van 50 euro. De laatste weken heeft de politie ongeveer tien meldingen ontvangen.

Horeca en winkels vaak de dupe
De afgelopen weken zijn vijf personen betrapt op het uitgeven van de valse biljetten. In veel gevallen kopen ze een klein/goedkoop product, zodat ze echte biljetten als wisselgeld krijgen. De meldingen komen vooral van ondernemers die in een branche zitten waarbij het afrekenen snel gebeurt, zoals in drukke horecaondernemingen. Ook vindt het betalen met de valse biljetten plaats bij winkels waar het op dat moment druk aan de kassa is.

Echtheidskenmerken
Tegenwoordig kunnen valsmunters met goede kleurenprinters en kleurenkopieerapparaten bankbiljetten maken die bij vluchtig kijken net echt lijken. Om zulke vervalsingen tegen te gaan heeft de Europese Centrale Bank “echtheidskenmerken” toegepast in de biljetten. Sommige van deze echtheidskenmerken zijn zo te herkennen en sommige hiervan worden alleen herkent door valsgelddetectoren.

100% herkenning
Nauta BV heeft een aantal valsgelddetectoren die in minder dan een seconde vals geld herkennen en officieel getest zijn door de Europese Central Bank. Bij deze officiële test wordt gekeken of een apparaat op het moment van de test alle actuele Euro-vervalsingen 100% herkent. Alle apparaten die de ECB-test doorstaan hebben, zijn op de website met het 100% stempel aangeduid.

Bron;Blikopnieuws.nl, 26 januari 2012