Sloten op achterdeuren vaak slecht beveiligd

Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel slecht beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Bijna negen van de tien deuren zijn moeiteloos binnen drie minuten door een inbreker open te breken. Een kwart van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen een minuut binnen staat.

,,Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn. Maar ze hebben er geen idee van, dat het voor een inbreker dan toch een fluitje van een cent is om binnen te komen”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Minuten
Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben inbrekers maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de sloten op achterdeuren toegepast kan worden.De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder en plaatst er een cilinder¬trekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt. 

Nationale Inbraakpreventie Weken
De zesde Nationale Inbraakpreventie Weken worden gehouden van 1 november tot en met 31 december 2017. Nationale Inbraakpreventie Weken is een gezamenlijk initiatief van verschillende partners, waaronder Nauta. De stichting ondersteunt de doelstelling van het ministerie om het aantal inbraken sterk terug te dringen. 

Bron: AD.nl