Veilig op vakantie!

Slechts twee van de vijf voordeursloten zijn veilig genoeg. De meeste voordeuren (56,1%) zijn slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt. Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000), is het belangrijk om aandacht te blijven geven aan inbraakpreventie. Helemaal met de zomer in het vooruitzicht.
 
Eén op de acht (13,6%) van de voordeuren heeft een zwak aluminium beslag. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet binnen een minuutje binnen. Eén op de zes (16,7%) bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst. Hiermee draai je met één sleutel de deur op drie plekken tegelijk dicht. Een goede beveiliging, maar als je beslag niet deugt, dan kan de inbreker cilindertrekken gebruiken en met een bouwsleutel de deur alsnog gemakkelijk van slot draaien. Een vals gevoel van veiligheid geven deze veel geplaatste (33,1%) hendeltjes, in combinatie met slecht deurbeslag. Als een inbreker eenmaal het hoofdslot heeft opengebroken, is kracht zetten met een stevige koevoet voldoende om deze beveiliging uit te schakelen.
 
Laat staan als men op vakantie is, een inbreker heeft dan alle tijd om uw deur te openen. In de vakantieperiode wordt er gemiddeld 10.000 keer ingebroken. Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van hun huis op inbraakgevoeligheid te controleren.
 
Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op een Politiekeurmerk Veilig Wonen-expert (PKVW). Als erkend PKVW-bedrijf bent u gecertificeerd om bestaande woningen te beveiligen. Om een PKVW-bedrijf te worden, moeten u en uw medewerkers de opleiding Preventieadviseur volgen bij Studiecentrum Minerva. Nauta-specialist Gert-Jan van de Kuilen is als vakdocent verbonden aan het studiecentrum en geeft meerdere keren per jaar in Barneveld de opleiding tot Preventieadviseur. Voor meer informatie kan u terecht op onze website of contact opnemen via info@nauta.com