Wat te doen bij een inbreker in de nacht?

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Onlangs deden zij onderzoek naar wat mensen doen wanneer zij een inbreker in huis horen. De conclusie was dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken.

Ruim een kwart van de ruim achthonderd ondervraagden zegt direct poolshoogte te gaan nemen. De helft gaat de confrontatie niet aan en belt 112, doet het licht aan of gaat lawaai maken om de inbreker af te schrikken. Circa 18% van de vrouwen vraagt of hun partner even wil gaan kijken. Het meest effectief is om eerst 112 te bellen en de inbraak te melden. Wacht vervolgens enkele minuten, doe dan het licht in je slaapkamer aan en maak lawaai. Zoek de confrontatie met de inbreker nooit op.

Coen Staal voorzitter van de stichting zegt hierover het volgende: 'Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.' Check daarom eens enkele onderdelen van je huis, zoals de achter- en voordeurbeveiliging en de sloten op je openslaande raam. Op www.inbraakmislukt.nl staat een check om die delen van je huis eenvoudig na te lopen. Door het treffen van de juiste maatregelen kun je de kans op een inbraak enorm verkleinen. Inbrekers zoeken altijd huizen op waar ze het makkelijkste binnen kunnen komen. Laat dan in ieder geval niet jouw huis zijn!
 
Op de website van het NIPW vindt u tips en adviezen om uw huis beter te beveiligen en leest u meer over veel gebruikte inbraakmethoden. Ook maakte de stichting onlangs onderstaande informatievideo's over hoe u deuren en ramen kunt beveiligen en waar u op moet letten bij de aankoop van een kluis.