Weinig aandacht voor beveiliging schuren en bergingen

Bergingen en schuren worden een stuk minder goed beveiligd dan de woning, dat blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Beoordelen Nederlanders de beveiliging van hun huis gemiddeld nog met een ruime voldoende (7,2), hun bergruimtes komen er bekaaid vanaf met een krap zesje (5,8). Dat terwijl de gemiddelde waarde van de spullen in onze schuren zo’n 3.245 euro bedraagt.

Hoogste tijd daarom voor betere beveiliging van deze ruimtes, stelt Coen Staal, voorzitter van de NIPW. ,,Mensen lijken hun berging of schuur te vergeten, terwijl ze er wel veel waardevolle spullen stallen", zegt hij. ,,Het is een ondergeschoven kindje. En in veel gevallen denkt men dat met een slot de ruimte goed is afgesloten, maar vaak is het slot van een dusdanige kwaliteit dat kwaadwillenden het binnen een minuutje openbreken. Ze weten er dus handig gebruik van te maken. Met alle nare gevolgen van dien."

Staal wijst erop dat de gemiddelde waarde van de spullen die Nederlanders in hun (vrijstaande) berging of schuur hebben staan, ruim 3.245 euro bedraagt. Het gaat voornamelijk om één of meerdere fietsen (gemiddelde waarde 877 euro), gereedschap zoals een boor- of schuurmachine (gemiddelde waarde 523 euro) en tuingereedschap zoals een heggenschaar, hark en schoffel (gemiddelde waarde 165 euro). 

Sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips
Veel Nederlanders hebben inmiddels beveiligingsmaatregelen getroffen om inbraak in hun woning te voorkomen. Staal roept op om hun bergingsruimtes dezelfde aandacht te geven. ,,Tuindeuren en tuinhuisjes zijn meestal voorzien van zwakke sloten die vaak niet eens op slot worden gedraaid. Sluit je ze wel af dan maak je het de dief al meteen een stukje moeilijker. Bergingen kunnen het beste worden voorzien van goede sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips. Je voorkomt een hoop ellende en gaat echt met een geruster hart slapen."

Onlangs maakte EditieNL een reportage met ex-inbreker Evert Jansen. De 54-jarige Jansen was 15 jaar actief als inbreker. Hoewel hij voornamelijk bij huizen inbrak, heeft hij ook vaak schuren leeggehaald. ,,Het is heel makkelijk om in schuurtjes in te breken", vertelt hij aan Editie NL. ,,Bewoners denken dat het ze niet gebeurt. Pas als het iemand in de buurt overkomt, worden ze meer alert."